بی شک از مهم ترین اهداف هر شرکت تولیدی، تولید محصولاتی با کیفیت اعلا و به دور از درصد بالایی از عیوب می باشد. شرکت های تولیدی  تمایل دارند تا با افزایش کیفیت محصولات تولیدی ، میزان فروش خود را افزایش داده و شهرت خوبی در حیطه کاری خود کسب نمایند.رمز رسیدن به این هدف چه می باشد؟ یکی از کلیدی ترین نکات در تولید هر محصول، رعایت تمام نکات و استاندارد های تعریف شده  در پروسه تولید آن محصول می باشد. این امر، منجر به  کاهش بسیاری از خسارت ها و مشکلات بعدی خواهد شد و خود آمار محصولات با کیفیت پایین را که محکوم به از بین رفتن هستند ، کاهش خواهد داد.  این موضوع علاوه بر افزایش اعتبار شرکت تولیدی، به کاهش بروز حوادث کشنده و مرگبار نیز منجر خواهد شد. بدین منظور ما در ابتدا به برسی کنترل کیفیت سیم و کابل در هر یکی از مراحل تولید و سپس به طریقه انجام آزمون های کیفی کابل و سیم  خواهیم پرداخت. در ادامه همراه بخش تحریریه کابل متال باشید.

کنترل کیفیت مواد اولیه

اگر مواد اولیه و سازنده یک محصول از استاندارد خوبی برخوردار باشند، میتوان گفت که نصف راه را درسته رفته اید. مواد اولیه و سازنده کابل نظیر فلز آلومینیوم، مس، مواد عایق ، قرقره، PVC و … باید زیر نظر فرد متخصص و بر اساس استاندارد های تعیین شده در برگه مشخصات فنی ارزیابی شوند و در صورت تایید کارشناس مربوطه، جهت استفاده درتولید،  به انبار انتقال یابند.

کنترل کیفت حین فرایند تولید

ایستگاه های معینی در هر قسمت از فرایند تولید وجود دارند که  در انها فردی متخصص با استفاده از استاندارد های مشخص، به برسی کیفیت محصول تولید شده تا آن مرحله، می پردازد و در صورت عدم وجود نقص فنی، اجازه ادامه فرایند تولید را می دهد و در صورت برروز مشکل یا نقص در محصولات، دستور توقف تولید و برسی عیب ایجاد شده را خواهد داد. اطلاعات ثبت شده توسط مسئول کنترل کیفی در حین فرایند، به صورت ماهانه و سالانه ، به منظور افزایش بهبود و ارتقا محصولات تولیدی شرکت،  مورد استفاده و بحث قرار خواهند گرفت.

کنترل کیفیت محصولات نهایی

به منظور کنترل کیفیت محصول نهایی، میتوان آزمون های مختلفی را انجام داد. آزمون های کنترل کیفی نهایی را براساس میزان تکرار پذیری می توان در 3 دسته آزمون های روتین، آزمون های نمونه ای و آزمون های نوعی تقسیم بندی نمود.

آزمون های روتین نوعی از آزمون ها هستند که منظور تایید کیفیت محصول نهایی، برروی تمامی قطعات و اجزا کابل انجام می گیرند.

در آزمون های نمونه ای، به صورت کاملا تصادفی، نمونه ای از سیم ها و کابل ها جدا و دسته از آزمون ها نظیر مقاومت، ولتاژ، ضخامت و …. برروی آنها انجام خواهند گرفت.

آزمون های نوعی یا type tests دسته دیگر از آزمون های کنترل کیفیت نهایی می باشند که در آن تمامی محصولات تولید شده جهت تولید و عرضه عمومی مورد ارزیابی در ازمایشگاه قرار خواهند گرفت. این آزمون ها شامل  مقاومت، تلفات جرم، آزمون کشش در قبل و بعد از کهنگی، شوک حرارتی و … می باشند و در صورت وجود عیب در محصول تولیدی، صد درصد آن را نشان خواهد داد.این آزمون ها نیازی به تکرار نخواهند داشت.

انواع آزمون های آزمایشگاه

حال در اینجا به برسی انواع آزمون های انجام شده در آزمایشگاه، به منظور کنترل کیفیت محصول تولیدی خواهیم پرداخت.

آزمون های الکتریکی

آزمون های الکتریکی بر اساس نوع پارامتر مورد ارزیابی، به 2 دسته برسی مقاومت و برسی ولتاژ شکست تقسیم بندی می شوند.

در سنجش مقاومت، هدف تعیین میزان مقاومت کابل در برابر جریان الکتریکی می باشد.  آزمایشات با اعمال ولتاز ثابت، تا زمانی که مقاومت به میزان مشخصی کاهش یابد، ادامه خواهند یافت. آزمون های سنجش مقاومت شامل سنجش مقاومت الکتریکی در دما 20 درجه سانتی گراد، سنجش مقاومت عایقی در دما 70 درجه و در بیشترین دما و … می باشند.

در سنجش ولتاژ شکست، هدف  یافتن ولتاژی که در آن عایق از بین می رود و کابل شکسته می شود، است . این آزمایشات شامل

آزمون های ولتاژ برروی رشته ها و کابل های تکمیل شده به طول 10 متر، آزمون ولتاژ 4 ساعته برروی کابل های قدرت، و …. می باشند.

آزمون های محیطی

از آنجایی که یکی از کاربرد های اصلی سیم و کابل ها، استفاده در تجهیزات و دستگاه هایی است  که در معرض آسیب های محیطی نظیر آب، خوردگی و … می باشند، آزمون های محیطی با هدف برسی این ویژگی از محصولات و رفع عیوب احتمالی آنها، طراحی و در دست اجرا قرار گرفته اند. این آزمون ها شامل آزمون های مقاومت در برابر آب، مقاومت در برابر خوردگی و مقاومت در برابر اشعه ماورا بنفش می باشند.

در ازمون برسی مقاومت در برابر آب، کابل در برابر آب قرار داده می شود و سپس از نظر میزان نشتی و آسیب ، مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.

در ازمون های برسی مقاومت در برابر خوردگی، برای مدتی معین، محصول در معرض محیط خوردنده به منظور تعیین میزان خورندگی، قرار خواهد گرفت.

با قرار دادن کابل در برابر اشعه ماورا بنفش و تعیین میزان تغییر رنگ و آسیب به وجود آمده نیز، مقاومت در برابر اشعه ماورا بنفش سنجیده خواهد شد.

آزمون های حرارتی

دسته ای دیگر از آزمون های انجام شده در ازمایشگاه به منظور کنترل کیفیت کابل ها و سیم های تولیدی، آزمون های حرارتی می باشند که در طی آنها، محصول نهایی  به منظور تعیین تحمل گرمایی به مدت 60 ثانیه در برابر شعله مستقیم قرار خواهد گرفت و در جهت تعیین میزان خمش و پیچش در سرما، به مدت مشخصی دردرون فریز های مخصوص قرار می گیرد.

کلام آخر

بی شک یکی از حساس ترین مراحل تولید هر محصول، کنترل کیفیت آن می باشد که نقشی موثر و تعیین کننده در کاربرد و طول عمر آن محصول خواهد داشت. در این مقاله با برسی انواع زمان های مناسب برای برسی کنترل کیفیت، به ارائه دسته ای از آزمون های مهم انجام شده در ازمایشگاه های برق، در جهت کنترل کیفی کابل های تولیدی و جلوگیری از وقوع حوادث احتمالی پرداختیم. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *