واژه کابل در اصل واژه ای فرانوسوی و به معنی طنابی ضخیم است، اما در صنعت برق به تجهیزاتی گفته می شود که وظیفه انتقال جریان الکتریسیته را برعهده دارند. همان گونه که مشخص است، امروزه تمامی ابراز و تجهیزات به نحوی با جریان الکتریسیته و برق در ارتباط هستند و این خود شیوع استفاده از کابل ها را در سراسر زندگی نشان می دهد. هر کابل دارای سه جز رسانا، پوشش عایق الکتریکی و غلاف می باشد.  در گذشته رساناها فقط از جنس مس ساخته می شدند و کابل ها تنها از نوع مسی بودند اما  امروزه با پیشرفت علم و صنعت، کابل با رسانا از جنس آلومینیوم نیز ساخته و وارد بازار شدند و سازه های متنوعی مانند دکل های برق، خطوط انتقال برق و …. با استفاده از این کابل ها ساخته شده اند. با توجه به تنوع  در تولید کابل ها  این سوال پیش می آید که کدام کابل بهتر است؟ تفاوت کابل آلومینیومی و مسی چیست و کدام یک برای هر سازه مناسب خواهد بود ؟  برای یافتن پاسخ این سوالات تا انتها این مقاله با بخش تحریریه کابل متال همراه باشید.

کابل آلومینیومی

یکی از پرکاربرد ترین ابزار و مواد مورد استفاده در هر بنا و سازه ای، کابل ها و سیم های مورد استفاده در آن بنا می باشند که هادی جریان الکتریسیته و برق در آن سازه به شمار می آیند. یکی از پر استفاده ترین انواع سیم ها در پروژه های گوناگون، کابل های ساخته شده از فلز آلومینیوم می باشند. مهم ترین کاربرد این نوع از کابل ها ،  به منظورایجاد خطوط انتقال برق، دکل ها، اتصالات درون هواپیما و … می باشند.

این کابل ها از نظر کاربرد به چهاردسته کابل های آلومینیومی هوایی، زمینی، خود نگهدار و زره دار دسته بندی می شوند. کابل های آلومینیومی هوایی، همان گونه که از نامشان نیز مشخص است، در سازه هایی که از سطح زمین فاصله دارند، نظیر دکل ها، تیرهای برق و … به کار گرفته می شوند. انواع زمینی، غالبا به منظور استفاده در پروژه های زیرزمینی که نیاز است تا تجهیزات کاربردی  درزیر خاک قرار گرفته شوند، استفاده می شوند. کابل های زره دار در اصل، زیرمجموعه ای از کابل های زمینی می باشند که با داشتن لایه ای زره مانند، از مقاومت باالاتری  نسبت به سایر انواع کابل های آلومینیومی برخوردار می باشند. نوع اخر از سری کابل های آلومینیومی نیز، کابل های خود نگه دار می باشند که در پروژه هایی که استفاده  از هادی لخت امکان پذیر نیست، از این نوع از سیم ها استفاده می شود.

ویژگی های کابل آلومینیومی

چگالی کم و وزن پایین  فلزآلومینیوم ، برگ برنده کابل های آلومینیومی می باشد. این کابل ها به دلیل وزن پایینی که دارند، به راحتی قابل نصب و انتقال می باشند و همین موجب استفاده گسترده این سیم ها در انواع سازه های زمینی و هوایی شده است.

قیمت پایین تر فلز الومنیوم نسب به سایر فلزات نیز، از مزایا این کابل ها می باشد که منجر می شود تا سازندگان هزینه کمتری را به منظور اجرا پروژه های عظیم خود صرف نمایند .

معایب کابل آلومینیومی

از معایب فلز آلومینوم و به طبع کابل های آلومینیومی، میتوان به خاصیت اکسیداسیون بالا و تمایل فراوان این فلز به اکسیژن اشاره نمود. این موضوع در کنار تابش مستقیم نور خورشید،  در دراز مدت منجر به شکنندگی فلز و کاهش کیفیت سیم خواهد شد.

کابل مسی

دسته ای دیگر از انواع کابل ها، کابل هایی با هادی مسی می باشند.  فلز مس ، شهرت بالایی را در هدایت الکتریکی از آن خود نموده است و یکی از رسانا ترین فلزات قابل دسترس به حساب می آید؛ به همین دلیل میتوانیم رد پا کابل های ساخته شده از این فلز را، در جای جای جهان پیرامون خود مشاهده کنیم .

کابل های مسی را  می توان به سه دسته هادی کلاس یک، هادی کلاس دو و هادی کلاس پنج و شیش تقسیم بندی نمود. هادی کلاس یک، تنها دارای یک رشته سیم مفتول می باشد و به همین دلیل به آنها سیم های تک مفتولی نیز گفته می شود. این کابل های مسی کلاس یک، از هدایت پذیری فوق العاده بالا و انعطاف پذیری فوق العاده پایینتری، در مقایسه با سایر انواع، برخوردار می باشند. هادی کلاس دو در اصل ازچند رشته سیم به هم تابیده تشکیل شده است و نسبت به نوع یک، از ضخامت بالاتری برخوردار می باشد. این نوع از سیم های مسی، از نظر  هدایت الکتریکی و انعطاف پذیری ، حد واسطی دارند. دسته سوم، کابل های هادی کلاس پنج و شیش می باشند. نام دیگر این کابل ها، کابل های افشان می باشد که  دلیل انتخاب این نام، تعداد بالا و زیاد مفتول های سازنده آن می باشد. سیم های افشان به داشتن قدرت انعطلف پذیری فوق العاده بالا، شهرت دارند.

ویژگی های کاّبل مسی

از  بارز ترین ویژگی های این فلز هادی جریان الکتریکی ، میتوان به دما ذوب بالا آن و در نتیجه،  تحمل گرما به مقدار زیاد اشاره نمود. به علاوه اینکه ، این فلز دارای خاصیت غلطک پذیری خوبی میباشدو همین به ما کمک می کند تا بتوانیم آن را به نازک ترین رشته ها تبدیل نماییم. مقاومت بالا در برابر خوردگی و پوسیدگی نیز از ویژگی های مهم و کاربردی این فلز پر استفاده می باشد.

معایب کابل مسی

از بزرگترین معایب این فلز هادی الکتریسیته، قیمت بسیار بالا ان می باشد که منجر به احتمال بالاتر در سرقت ان نسبت به کابل های آلومینیومی  نیزخواهد شد. وزن بالا و دشواری در نصب نیز، از دیگر معایب کابل های ساخته شده از مس می باشند.

کلام اخر

ما در این مقاله به برسی و مقایسه کابل های مسی و الومینیومی پرداختیم. کابل های آلومینیومی به دلیل چگالی کمتر نسبت به کابل های مسی، دارای قابلیت حمل و نصب راحت تری می باشند ؛ به علاوه اینکه کابل های آلومینیومی، از قیمت پایین تری نیز برخوردار می باشند و همین موضوع ، منجر به به صرفه تر بودن آنها شده است. کابل های ساخته شده از فلز آلومینیوم، دارای قدرت رسانایی بسیار کمتری نسبت به فلز مس می باشند . از طرفی ، کابل های مسی  به دلیل نقطه ذوب بالاتر، دارای مقاومت بالاتری نیز  نسبت به کابل های آلومینیومی در برابر گرما می باشند. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد و بر آگاهی و دانش شما  در زمینه کابل های مسی و الومینیومی افزوده باشد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *