همان گونه که مشخص است، کابل ها جزء جدایی ناپذیر تمام لوازم و تجهیزات محیط پیرامون ما محسوب می شوند؛ به گونه ای که به سختی میتوان وسیله ای را یافت که در درون خود یا برای عملکرد خود، نیازی به حضور و وجود کابل نداشته باشد. با توجه به نقش پررنگ و بسیار گسترده این هادی الکتریسیته در زندگی ما، باید دقت داشت که در صورت برروز هرگونه عیب و خطا در عملکرد آن، حوادث جبران ناپذیری نظیر آتش سوزی های فجیع، برق گرفتگی و … به وجود خواهند آمد که هرکدام  به تنهایی می توانند منجر به  مرگ چندین انسان شوند. این امر خود، ضرورت عیب یابی کابل و طریقه تشخیص مشکل کابل را برای ما معین می کند. برای یادگیری این امر، تا انتها این مقاله با تحریریه کابل متال همراه بمانید.

عیوب کابل

همانند تمامی تجهیزات و لوازم، کابل ها نیز دچار مشکلات و عیوبی خواهند شد که شناسایی به موقع آنها از مشکلات فراوان و حوادث غیر مترقبه جلوگیری خواهد کرد. یکی از مهم ترین عیوبی که کابل ها ممکن است به آن دچار شوند، اتصالات کوتاه می باشد.  اتصالات کوتاه می توانند به دو صورت شکل بگیرند و منجر به نقص در عملکرد کابل شوند؛ یکی از آنها، ایجاد اتصالات کوتاه بین دو هادی کابل، درحالی که هادی ها کاملا سالم می باشند و قطع نشده اند، می باشد. گاها اتصالات کوتاه به صورت ایجاد اتصالاتی بین غلاف کابل و زمین است که به اتصالات زمین نیز مشهور می باشند. این نوع از اتصالات اصلا برای پوشش کابل مناسب نیست و می توانند منجر به کاهش عمر مفید و کاربردی سیم شوند.

علاوه بر اتصالات کوتاه، یکی دیگر از انواع مشکلاتی که ممکن است برای این هادی الکتریسیته به وجود بیاید، قطع شدگی یک یا چند هادی می باشد که منجر به نقص عملکرد سیم ها خواهد شد. کشش فیزیکی و تنش های حرارتی تاثیر فراوانی برروی عمر مفید کابل دارند؛ به گونه ای که در صورت بروز این مشکلات، امکان قطع شدن یک یا چند کابل و ایجاد مدار باز وجود خواهد داشت. استفاده از هادی با مقاومت نامناسب، فرسایش مس، ترک عایق و… از جمله عیوب دیگری می باشند که ممکن است کابل های به کار رفته در انواع تجهیزات و لوازم را درگیر نماید؛ برای مثال ، ترک عایق می تواند خود دلیل واضحی برای نشتی برق باشد و در صورت عدم تشخیص به موقع، منجر به بروز آتش سوزی های عظیم و خسارات جبران ناپذیر شود؛ همچنین، در صورتی که محل نصب کابل، از رطوبت بالایی برخوردار باشد، میتواند با تاثیر برروی میزان مقاومت کابل، باعث ایجاد عیوبی واضح در کابل مورد نظر شود.

 انواع روش های عیب یابی کابل 

همان طور که در سراسر جهان مرسوم و معین است، تمام وسایل و لوازم باید طبق استاندارد های خاصی تولید و وارد بازار شوند. در صورت عدم تطابق آن محصول با استاندارد های تعین شده، میتوان از تولید وعرضه آن جلوگیری نمود. در رابطه با سیم و کابل نیز، این قانون پابرجا می باشد و در صورت عدم تطابق کابل با استاندارد های مشخص شده، میتوان به وجود عیب و نقص در آن پی برد. کیفیت کابل تولیدی نیز نقش پررنگی در کارایی و سلامت کابل خواهد داشت؛ به گونه ای که کابل تولید شده از مواد اولیه مرغوب و فلز مناسب در کنار روش تولید استاندارد، به قطع از عیوب کمتری نسبت به سایر کابل ها برخوردار است. در بحث برسی عیوب کابل، هیچگاه نباید تاثیر برسی دیداری را دست کم گرفت. برسی دیداری کابل و توجه دقیق و ویژه به نوع اتصالات، کشش، سایش و هرگونه خراش، به شما در شناسایی به موقع عیوب، حتی در دور افتاده ترین نقاط بدون نیاز به هرگونه تجهیزات پیشرفته نیز کمک خواهد نمود.

یکی از مهم ترین سنجش ها در بحث عیب یابی کابل، برسی کارایی کابل می باشد که به صورت های مختلف در آزمایشگاه انجام می شود.گاها ممکن است که مقاومت در محل اتصالات افزایش یابد و درنهایت از عبور ولتاژ مورد نظر جلوگیری کند. در این حین، انجام تست مقاومت از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. به منظورانجام این تست، ابتدا باید کابل را از مدار جدا نماییم؛ سپس در یک سمت کابل، تمام هادی ها را متصل و در سر دیگر اهم متر یا پل اندازه گیری مقاومت را قرار دهیم و مقاومت تک تک هادی ها را محاسبه نمایم. عدد به دست امده باید با مقدار مقاومت واقعی هادی مقایسه شود و در صورت وجود اختلاف شدید، می توان به اتصالات کوتاه و ایجاد مقاومت در محل اتصالات شک نمود.

یکی از دستگاه هایی که برای برسی عیوب کابل های برق مورد استفاده قرار می گیرد، دستگاه TDR(Time Domain Reflectometer) می باشد. نحوه عملکرد این دستگاه بدین صورت است که با ارسال پالس ولتاژ و اندازه گیری زمان بازگشت پالس، محل ایجاد عیب را آشکار می کند.

تست های عیب یابی کابل

امروزه با پیشرفت علم و تولید انواع ابزارآلات، روش های بسیار پیچیده ای به منظور شناسایی و رفع عیوب کابل انجام می شود . از شایع ترین تست هایی که باید به منظور پیشگیری از عیوب بروی کابل انجام شود تا از بروز هرگونه حادثه جلوگیری شود شامل تست پیوستگی، تست عایق، تست مقاومت زمین، تست مرحله ای و تست ولتاژ بالا می باشند.

سخن آخر

همان گونه که ذکر شد، یادگیری طریقه تشخیص مشکل کابل با توجه به تاثیرفراوانی که عیوب کابل در بروز حوادث غیر مترقبه دارند، از اهمیت بالایی برخوردار است. ما در اینمقاله در باتدا به برسی چندین عیوب رایج کابل نظیر اتصالات کوتاه و اتصالات زمین، پارگی اتصالات، عیوب به وجود آمده د رغلاف کابل و … پرداختیم تا به راحتی به تشخیص مشکلات به وجود آمده برسیم. سپس چند مورد از روش ها و اصول برسی عیوب کابل نظیر برسی دیداری، آزمون مقاومت و TDR را که برای عیب یابی کابل در مراحل ابتدایی بسیار ضروری و درعین حال بسیار موثر می باشند را مورد برسی قرار دادیم. در انتها نیزبه معرفی چندین تست رایج در زمینه عیوب کابل ها و سیم های هادی الکتریسیته  پرداختیم. امیدواریم با مطالعه این مطلب دانش شما بیش از پیش افزایش یافته باشد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *